Ullavet https://ullavet.dk Kiropraktor til hest og hund på Sjælland Fri, 03 Apr 2020 09:58:12 +0000 da-DK hourly 1 Hvorfor gulerodsøvelser? https://ullavet.dk/hvorfor-gulerodsoevelser/ Wed, 08 Mar 2017 14:47:53 +0000 http://ullavet.dk/?p=261 The post Hvorfor gulerodsøvelser? appeared first on Ullavet.

]]>

Hvis de stabiliserende muskler af en eller anden grund er blevet inaktiveret, skal de kraftskabende muskler overtage den stabiliserende funktion, hvilket gør hestens bevægelser mindre. Skader og smerte er to af de vigtigste faktorer i forhold til inaktivering af de stabiliserende muskler, og de inaktiverede muskler reaktiveres ikke uden specifikke øvelser.

Forskning af øvelser

Man ved fra mennesker, at risikoen for at få ondt i ryggen igen inden for et år er 80 %, mens denne risiko er mindsket til 30 % efter at have udført et træningsprogram, der er målrettet aktivering af de stabiliserende rygmuskler (multifidus musklerne).

På baggrund af denne viden er der lavet forskning hos heste, hvor man har benyttet sig af gulerodsøvelser i dynamiske aktiveringsøvelser – der er altså ikke tale om strækøvelser i klassisk forstand. Forskning har vist at selv hos heste der har boksro i 12 uger, hvor øvelserne blev udført en gang dagligt, med fem gentagelser af hver øvelse, fem dage om ugen i 12 uger, kan disse gulerodsøvelser øge tvæsnitsarealet af multifidus musklerne og mindske forskellen mellem de to sider – med andre ord blev hestene mere symmetriske i de stabiliserende rygmuskler.

Et andet studie med rideterapiheste viste, at det at udføre øvelserne en gang pr. dag med fem gentagelser, tre gange pr. uge i 6 uger også øgede multifidus musklernes tværsnitsareal og mindskede forskellen mellem siderne.

Stabiliseringsøvelser

  Hvilke øvelser er der tale om?
  De syv øvelser, der blev brugt i studierne ovenfor er:

 • Mule til bryst. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at træne de stabiliserende muskler øverst i nakken.

 • Mule til forknæ. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at øge stabiliteten midt i halsen og træne løft af brystryggen.

 • Mule til forkoder. Øvelsen udføres i midtplanet med lige hals og hoved og har til formål at øge stabiliteten nederst i halsen og træne løft af brystryggen.

 • Stræk frem. Hesten skal blive stående med vægten tilbage og række hoved og hals lige frem. Hold evt. en hånd på hestens bryst.

 • Stræk til siden – til gjordlejet. Vær opmærksom på at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Ved strækkene til siden synes jeg, det er lettest at korrigere ‘forkert’ stilning ved at stå på ydersiden af bøjningen og korrigerer stilningen ved at flytte godbidden mod den side øret er lavest – det får hesten til at korrigere bevægelsen i nakken.

 • Stræk til siden – til flanken. Igen, vær opmærksom på at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Her sker en hel del af bevægelsen nederst i halsen samt i brystryggen.

 • Stræk til siden – til hasen. Igen, vær opmærksom på, at hesten stiller sig korrekt i nakken og ikke tilter hovedet. Også her sker en hel del af bevægelsen nederst i halsen samt i brystryggen. Hesten trykker aktivt fra med det udvendige benpar og aktiverer mavemusklerne for at kunne stå stille og strække sig hele vejen rundt. Når hesten stiller sig korrekt er ørerne på niveau med hinanden, og næseryggen står lodret i forhold til horisontlinien, og underkæben bliver placeret mod udvendige side.

Long-Term Effects of Specific Stabilizing Exercises for First-Episode Low Back Pain. Hides, Julie A.; Jull, Gwendolen A.; Richardson, Carolyn A. Exercise Physiology and Physical Exam, 2001
Dynamic mobilisation exercises increase cross sectional area of musculus multifidus. N. C. Stubbs, L. J. Kaiser, J. Hauptman, H. M. Clayton. Equine Veterinary Journal, 2011.

Gymnastic Training and Dynamic Mobilization Exercises Improve Stride Quality and Increase Epaxial Muscle Size in Therapy Horses. K. de Oliveira, R. V.G. Soutello, R. da Fonseca, C. Costa, P. R. de L. Meirelles, D F. Fachiolli, H. M. Clayton. Journal of Equine Veterinary Science, 2015.

På de to billeder ses en korrekt stilling (mellem kraniet og første halshvirvel) samt bøjning af den øverste del af halsen. På billedet til venstre kan man se, at næseryggen er lodret samt at ører og øjne er på niveau med hinanden. På billedet til højre ses at underkæben er ‘ude’ på udvendige side (her højre side) samt at halsen også er bøjet. ©Ulla Vestergaard Andersen 2015


Videoen er lavet i samarbejde med Line Hermann Hass.

The post Hvorfor gulerodsøvelser? appeared first on Ullavet.

]]>
Artikelserie fra Ishesten https://ullavet.dk/ishest-artikelserie/ Fri, 20 Nov 2015 10:06:11 +0000 http://ullavet.dk/?p=217 Her kan du læse alle 3 artikler der har været bragt i ‘Ishesten’: Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3

The post Artikelserie fra Ishesten appeared first on Ullavet.

]]>
Her kan du læse alle 3 artikler der har været bragt i ‘Ishesten’:

The post Artikelserie fra Ishesten appeared first on Ullavet.

]]>
Hestens naturlige asymmetri https://ullavet.dk/hestens-naturlige-asymmetri/ Tue, 10 Mar 2015 22:06:37 +0000 http://ullavet.dk/?p=64 Hvordan kommer hestens naturlige asymmetri til udtryk i ridningen, og hvilke konsekvenser kan det have for hestens bevægeapparat? Ligesom vi er enten højre eller venstre håndede kan hesten også have lettest ved at runde sig til enten højre eller venstre side. Den har også et bagben, der skubber mere end det andet, samt et forben, […]

The post Hestens naturlige asymmetri appeared first on Ullavet.

]]>
Hvordan kommer hestens naturlige asymmetri til udtryk i ridningen, og hvilke konsekvenser kan det have for hestens bevægeapparat?

Ligesom vi er enten højre eller venstre håndede kan hesten også have lettest ved at runde sig til enten højre eller venstre side. Den har også et bagben, der skubber mere end det andet, samt et forben, der bærer mest vægt.

I ridningen vil det fx komme til udtryk ved, at en højrebøjet hest, der skubber med det højre bagben og lægger mest vægt på det venstre forben, vil have en tendens til at gøre volten større på højre volte, mens den går med bagparten på en mindre cirkel. På venstre volte vil hesten have en tendens til at gøre volten mindre samt at falde ind over den indvendige venstre skulder og gå med bagparten på en større volte. Ydermere kan hesten have svært ved at holde balancen rundt på cirklen. På grund af den manglende balance er hesten nødt til at sætte farten op – det er lidt det modsatte af en motorcykel, der kører hurtigt rundt i et sving; på grund af stivheden i motorcyklen, er den nødt til at læne sig til siden for at komme rundt. Hvis man tager farten af en hest, der har mistet balancen, og derfor har sat farten op, vil den derfor vægre sig ved dette, da den føler, at den er ved at vælte.

Oftest vil hesten have spændinger og låsninger i bevægeapparatet, der afspejler denne asymmetri. Ovennævnte eksempel vil fx ofte være låst nederst i halsen på en måde, der gør det meget svært for hesten at runde sig til venstre, samt i bækken og korsled, så det bliver meget svært for hesten at bære vægt på det højre bagben.
Man kan derfor spørge sig selv, hvad kom først? Låsningerne eller asymmetrien? Jeg ved det ikke 😉

Ligevægt i bevægelser mindsker naturlig asymmetri

Jeg ved dog, at hvis man ikke ændrer på hestens måde at bruge sig på, efter normal bevægelighed er reetableret, så vil låsningerne have en meget større tendens til at vende tilbage. Jeg ved også, at en hest, der ikke har vægten ligeligt fordelt mellem de to forben, på sigt løber en risiko for at overbelaste det ben, der bærer mest vægt. Man kan også spørge sig selv, om hesten er klar til at bære rundt på en rytter i trav, hvis den ikke selv kan gå rundt på en volte i trav uden at læne sig ind i volten?

På den anden side, så kan man ofte hurtigere komme igennem med træningen, hvis de låsninger, hesten har opbygget og som fastholder den naturlige asymmetri, bliver behandlet først. Dette gør, at hestens muskulatur har en chance for at bevæge ryghvivlerne korrekt, og disse muskler skal så ‘bare’ opbygge styrke, så den naturlige asymmetri kan mindskes.

Ovennævnte højrebøjede, venstrehåndede hest med et skubbende højre bagben, vil have rigtig godt af øvelser, der korrigerer dette. Konkret drejer det sig om versade til højre, der via en forflyttelse af tyngdepunktet fra venstre for til højre bag tilskynder bøjning af og bæring på det indvendige, højre bagben og en aflastning af det udvendige, venstre forben. Også traversade til venstre vil dels adressere indvendige venstre forben, bøjning af kroppen til venstre samt bøjning af og bæring på det udvendige, højre bagben. Husk at det er styrketræning for heste – hvis man beder om for meget, for tidligt, vil hesten højst sandsynligt blive øm i muskulaturen. Husk at udføre øvelserne til den modsatte side også, da man ellers ender op med, at hesten lige pludselig er skæv til den modsatte side af, hvad man startede med 😉

Til interesserede vil jeg anbefale at I læser mere på www.straightnesstraining.com Her er hestens naturlige asymmetri og øvelser til at mindske denne beskrevet i detaljer, med en hel del gratis materiale (se ude til højre på hendes hjemmeside).

The post Hestens naturlige asymmetri appeared first on Ullavet.

]]>
Adventskalender https://ullavet.dk/adventskalender/ Sun, 30 Nov 2014 22:49:05 +0000 http://ullavet.dk/?p=67 I anledning af at det snart er Jul udskriver jeg nogle adventskonkurrencer 🙂 Den første vinder er fundet på Facebook (1. søndag i advent) – tillykke til Salli 🙂 De næste tre uger uploader jeg et nyt billede hver uge og finder så vinderen af den uges konkurrence den følgende søndag. Del gerne siden, synes […]

The post Adventskalender appeared first on Ullavet.

]]>
I anledning af at det snart er Jul udskriver jeg nogle adventskonkurrencer 🙂

Den første vinder er fundet på Facebook (1. søndag i advent) – tillykke til Salli 🙂

De næste tre uger uploader jeg et nyt billede hver uge og finder så vinderen af den uges konkurrence den følgende søndag.
Del gerne siden, synes godt om billedet og skriv en kommentar til billedet. Den heldige vinder findes blandt disse 🙂

Hvis der bookes tid til behandling i forbindelse med konkurrencen (husk at sige eller skrive ‘Julemand’ i forbindelse med booking), er der 10 % rabat på én behandling.
Husk at normal samlerabat fortsat gælder 🙂

The post Adventskalender appeared first on Ullavet.

]]>
Hesteejere på Sydsjælland, Fyn samt øst og midt Jylland https://ullavet.dk/hesteejere-pa-sydsjaelland-fyn-samt-ost-og-midt-jylland/ Mon, 05 May 2014 21:51:26 +0000 http://ullavet.dk/?p=66 I forbindelse med et forskningsprojekt, jeg er tilknyttet, kører jeg pt. ugentligt til nordfyn og i Vejle området. Derfor kan jeg tilbyde at komme ud og undersøge samt behandle din hest med reducerede omkostninger til kørsel i forhold til en uafhængig tur. Næste planlagte tur er den 15. maj. Hvis ikke det passer torsdag kan […]

The post Hesteejere på Sydsjælland, Fyn samt øst og midt Jylland appeared first on Ullavet.

]]>
I forbindelse med et forskningsprojekt, jeg er tilknyttet, kører jeg pt. ugentligt til nordfyn og i Vejle området.
Derfor kan jeg tilbyde at komme ud og undersøge samt behandle din hest med reducerede omkostninger til kørsel i forhold til en uafhængig tur.

Næste planlagte tur er den 15. maj. Hvis ikke det passer torsdag kan jeg også fredag d. 16. maj i denne omgang.

Har dit dyr brug for en behandling? Se nærmere her. Hvad dækker en behandling over? Tjek priser her
Tjek her for kontaktoplysninger

The post Hesteejere på Sydsjælland, Fyn samt øst og midt Jylland appeared first on Ullavet.

]]>
Internationalt certificeret kiropraktor til dyr https://ullavet.dk/internationalt-certificeret-kiropraktor-til-dyr/ Thu, 10 Apr 2014 14:15:55 +0000 http://ullavet.dk/?p=70 I oktober startede jeg på et kursus forløb i kiropraktik til dyr, og her i marts måned bestod jeg eksamen fra BackBone-Academy og kan herudover kalde mig Internationalt certificeret kiropraktor til dyr under IVCA – den internationale veterinære kiropraktik forening. Dette supplerer dermed den undervisning jeg tidligere har modtaget inden for osteopatiske teknikker til dyr. […]

The post Internationalt certificeret kiropraktor til dyr appeared first on Ullavet.

]]>
I oktober startede jeg på et kursus forløb i kiropraktik til dyr, og her i marts måned bestod jeg eksamen fra BackBone-Academy og kan herudover kalde mig Internationalt certificeret kiropraktor til dyr under IVCA – den internationale veterinære kiropraktik forening. Dette supplerer dermed den undervisning jeg tidligere har modtaget inden for osteopatiske teknikker til dyr.

I forbindelse med den nylige opstart af egen praksis er der pt. en introduktionspris (se under Priser). Dette tilbud gælder i april og maj måned, hvorefter priserne justeres. Kontakt mig derfor gerne med henblik på kiropraktisk/osteopatisk behandling af din hund eller hest 🙂

Hold øje med hjemmesiden og min side på Facebook, da der vil blive opdateret løbende.

post1

The post Internationalt certificeret kiropraktor til dyr appeared first on Ullavet.

]]>
Opstart af egen praksis https://ullavet.dk/opstart-af-egen-praksis/ Tue, 07 Jan 2014 18:26:27 +0000 http://ullavet.dk/?p=73 Velkommen til min hjemmeside. Jeg åbner her i løbet af foråret egen praksis, hvor jeg tilbyder behandlinger med akupunktur, osteopati og kiropraktik fortrinsvist til heste, men også hunde behandles. Ja, teknikkerne kan faktisk anvendes til de fleste pattedyr 🙂 Ønsker du, at din hest skal yde sit bedste? Har du sikret dig, at den har […]

The post Opstart af egen praksis appeared first on Ullavet.

]]>
Velkommen til min hjemmeside. Jeg åbner her i løbet af foråret egen praksis, hvor jeg tilbyder behandlinger med akupunktur, osteopati og kiropraktik fortrinsvist til heste, men også hunde behandles. Ja, teknikkerne kan faktisk anvendes til de fleste pattedyr 🙂

Ønsker du, at din hest skal yde sit bedste? Har du sikret dig, at den har forudsætningerne for det? Ellers er du måske interesseret i at få undersøgt om den fungerer optimalt ud fra et biomekanisk synspunkt?

Kontakt mig meget gerne for yderligere information

Glæder mig så meget!

Glade hilsener Ulla 🙂

The post Opstart af egen praksis appeared first on Ullavet.

]]>