Osteopati

Ordet osteopati kommer fra græsk: osteon = væv, pathos = følelse . Osteopati er en manuel teknik, det vil sige en teknik, hvor hænderne bruges som værktøjer i behandlingen. I denne teknik lægges der vægt på at hjælpe kroppen til at hele sig selv, samt på at styrke kroppen i dens forsvar mod sygdom.

Først findes ud af, hvor den største grad af restriktion i vævet findes; altså hvor den største modstand mod bevægelighed er tilstede.

Herefter diagnosticeres årsagen til restriktionen, hvorefter forskellige teknikker kan anvendes til at løsne op for de forskellige typer af restriktioner, som fx kan forårsages af muskelspasmer omkring kar, nerver, organer eller knogler og led.

Grundlæggende for den funktionelt indirekte teknik er, at vævet bringes i en tilstand af afslappethed, hvilket bidrager til at hjernen får mulighed for at registrere hvilke muskler, der er på overarbejde, og hvordan muskeltonus skal justeres for at få fx hvirvlerne tilbage i udgangspositionen og dermed genvinde den højeste grad af funktionalitet og bevægelighed. Hestene står som udgangspunkt meget afslappet under den osteopatiske behandling.

For ikke at overbehandle hesten er det ikke sikkert, at alle restriktioner kan fjernes ved første behandling. Det ses dog ofte, at behandling af de værste restriktioner resulterer i en afslapning af strukturerne, hvilket kan føre til, at flere restriktioner forsvinder mellem de to første behandlinger.