Hvordan kommer hestens naturlige asymmetri til udtryk i ridningen, og hvilke konsekvenser kan det have for hestens bevægeapparat?

Ligesom vi er enten højre eller venstre håndede kan hesten også have lettest ved at runde sig til enten højre eller venstre side. Den har også et bagben, der skubber mere end det andet, samt et forben, der bærer mest vægt.

I ridningen vil det fx komme til udtryk ved, at en højrebøjet hest, der skubber med det højre bagben og lægger mest vægt på det venstre forben, vil have en tendens til at gøre volten større på højre volte, mens den går med bagparten på en mindre cirkel. På venstre volte vil hesten have en tendens til at gøre volten mindre samt at falde ind over den indvendige venstre skulder og gå med bagparten på en større volte. Ydermere kan hesten have svært ved at holde balancen rundt på cirklen. På grund af den manglende balance er hesten nødt til at sætte farten op – det er lidt det modsatte af en motorcykel, der kører hurtigt rundt i et sving; på grund af stivheden i motorcyklen, er den nødt til at læne sig til siden for at komme rundt. Hvis man tager farten af en hest, der har mistet balancen, og derfor har sat farten op, vil den derfor vægre sig ved dette, da den føler, at den er ved at vælte.

Oftest vil hesten have spændinger og låsninger i bevægeapparatet, der afspejler denne asymmetri. Ovennævnte eksempel vil fx ofte være låst nederst i halsen på en måde, der gør det meget svært for hesten at runde sig til venstre, samt i bækken og korsled, så det bliver meget svært for hesten at bære vægt på det højre bagben.
Man kan derfor spørge sig selv, hvad kom først? Låsningerne eller asymmetrien? Jeg ved det ikke 😉

Ligevægt i bevægelser mindsker naturlig asymmetri

Jeg ved dog, at hvis man ikke ændrer på hestens måde at bruge sig på, efter normal bevægelighed er reetableret, så vil låsningerne have en meget større tendens til at vende tilbage. Jeg ved også, at en hest, der ikke har vægten ligeligt fordelt mellem de to forben, på sigt løber en risiko for at overbelaste det ben, der bærer mest vægt. Man kan også spørge sig selv, om hesten er klar til at bære rundt på en rytter i trav, hvis den ikke selv kan gå rundt på en volte i trav uden at læne sig ind i volten?

På den anden side, så kan man ofte hurtigere komme igennem med træningen, hvis de låsninger, hesten har opbygget og som fastholder den naturlige asymmetri, bliver behandlet først. Dette gør, at hestens muskulatur har en chance for at bevæge ryghvivlerne korrekt, og disse muskler skal så ‘bare’ opbygge styrke, så den naturlige asymmetri kan mindskes.

Ovennævnte højrebøjede, venstrehåndede hest med et skubbende højre bagben, vil have rigtig godt af øvelser, der korrigerer dette. Konkret drejer det sig om versade til højre, der via en forflyttelse af tyngdepunktet fra venstre for til højre bag tilskynder bøjning af og bæring på det indvendige, højre bagben og en aflastning af det udvendige, venstre forben. Også traversade til venstre vil dels adressere indvendige venstre forben, bøjning af kroppen til venstre samt bøjning af og bæring på det udvendige, højre bagben. Husk at det er styrketræning for heste – hvis man beder om for meget, for tidligt, vil hesten højst sandsynligt blive øm i muskulaturen. Husk at udføre øvelserne til den modsatte side også, da man ellers ender op med, at hesten lige pludselig er skæv til den modsatte side af, hvad man startede med 😉

Til interesserede vil jeg anbefale at I læser mere på www.straightnesstraining.com Her er hestens naturlige asymmetri og øvelser til at mindske denne beskrevet i detaljer, med en hel del gratis materiale (se ude til højre på hendes hjemmeside).